Reptilicus (1961)
Reptilicus' skaber er død
Reptilicus (1961)

Monsterfiasko blev kult

Ib Melchior, der skrev manuskriptet til filmen Reptilicus og regnes som skaberen bag den forhistoriske øgle, er død den 13. marts 2015, 97 år gammel. Ib Melchior blev født i København, men levede det meste af sit liv i USA, hvor han stod bag andre kultfilm som Den Vrede Planet (1959) og Robinson Crusoe on Mars (1964). Han hævdede selv, at folkene bag Star Trek havde stjålet hans idé. Vi ser med et smil tilbage på den film, han uden tvivl kan tage æren for – Danmarks monsterfiasko.

Under en søgen efter olie finder Svend en frossen dinosaurhale, som han bringer med hjem til Danmarks Akvarium. Her optøs halen ved et uheld, og snart regenererer den sig selv i skræmmende hast. Inden længe er et gigantisk, frygtindgydende monster løs i København, så militæret er nødt til at erklære Danmark i undtagelsestilstand.

Du kan glemme alt om godt skuespil og veldrejet plot, hvis du læner dig tilbage til Danmarks mest berygtede science fiction-film. Effekterne og det forvoksede krybdyr er umulige at tage seriøst, og filmen blev med rette haglet ned, da den kom ud i 1961. “Reptilicus rummer det mest latterligt udseende kæmpekrybdyr, der nogensinde har udløst artilleri-ild fra gamle lager-optagelser,” skrev John Brisnan siden hen i sin bog om science fictions historie. Alligevel får Reptilicus de varmeste anbefalinger herfra, da det netop er alt det Reptilicus ikke formår, der gør filmen seværdig i dag.

Reptilicus, som i 1961 var en monsterfiasko for Saga Film, har i dag opnået kultstatus, fordi skuespillet er håbløst, fordi replikkerne er tæerkrummende og fordi effekterne ligner noget fra et skoleprojekt, der er gået galt. Ambitionerne fejlede dog intet, og skuespillere som Dirch Passer, Kjeld Petersen og Carl Ottosen, der var kendt fra folkekomedier, blev hyret til at bekæmpe dinosaurtruslen mod København. Reptilicus er muligvis Danmarks ringeste film til dato, men underholdningsværdien er helt i top, og det er rent faktisk befriende at se en dansk film, der vil så meget, men kan så lidt.

Poul Bang instruerede den danske version af filmen. Sideløbende blev der lavet en amerikansk version, som dog blev kasseret inden biografpremieren og måtte nøjes med en tilværelse som midnatsfilm på amerikansk TV. Saga Film overvejede på et tidspunkt at omdøbe den danske film til “Dirch og Dragen” for at sælge flere billetter. Filmen blev en så stor økonomisk katastrofe for Saga Film, at det var helt forbudt for selskabets medarbejdere overhovedet at nævne filmen i flere år efter premieren.

 

Kopier link

Kort link til denne artikel

Relaterede film