Kærlighedens Kispus

Statsminister faldt for Virkner

Skuespiller Helle Virkner og politiker Jens Otto Krag udgjorde en dynamisk duo fra de blev gift i 1959 til deres ægteskab ophørte i 1973. Helle Virkners stilfulde og sympatiske fremtoning blandet med Jens Otto Krags karisma gjorde dem til et elsket par i den danske offentlighed. Men de havde nok aldrig fundet hinanden, hvis ikke det var for filmen Kispus.

I 1956 er optagelserne til Danmarks første farvefilm Kispus i gang med Helle Virkner og Henning Moritzen i hovedrollerne. De to danner også senere et populært par i Poeten og Lillemor-filmene. I Kispus spiller Helle Virkner sypigen Eva, der for en aften får lov at iføre sig modeskaberen Hr. Marcels modelkjole til et fornemt arrangement. Denne skæbnesvangre aften fanger Eva den nydelige unge Jakobs interesse. Jakob kører rundt i en luksusbil, men i virkeligheden er han en fattig studerende, der bijobber som chauffør. De to leger kispus med hinanden for ikke at afsløre deres egentlige jeg, indtil kærligheden sejrer over snobberi.

Kærlighedens kispus foregår ikke kun i filmen, men også bag kameraet. På en tidlig morgenoptagelse til Kispus står Helle Virkner som Eva på Gammel Strand i sin fine kjole og venter på at blive samlet op af Henning Moritzens karakter Jakob. Eftersom den nye farvefilmsteknik kræver uhyrlig præcision for at undgå grimme slagskygger hen over de farverige kostumer, er det vigtigt, at Helle Virkner befinder sig lige under spotlyset. Det er under denne optagelse, at udenrigsminister Jens Otto Krag får øje på Helle Virkner.

Den morgen kommer Jens Otto Krag nemlig kørende i sin ministerbil på vej til arbejde på Christiansborg, som ligger på den anden side af Gammel Strand. I spotlyset står den unge og smukke Helle Virkner i sin fine kjole, og Udenrigsministeren kan ikke få øjnene fra hende. Han bliver straks betaget af skuespillerinden, og så er der ikke langt fra tanke til handling. Kort efter får han gennem fælles venner arrangeret en frokost på Langelinie Pavillonen, hvor Helle Virkner også inviteres. Således falder de to i snak, og efter frokosten kører Jens Otto Krag Helle Virkner hjem på Egernvej. Det hele lyder som et eventyr, men der er en hage: Helle Virkner er på dette tidspunkt gift med skuespillerkollegaen Ebbe Rode. Skuespillerparret bliver dog skilt i 1958, og året efter gifter Helle Virkner sig med Jens Otto Krag under eksotiske himmelstrøg på rådhuset i en lille sydfransk by.

Kilde: Poul Arnedal, Nordisk Film – en del af Danmark i 100 år, 2006.

Kopier link

Kort link til denne artikel

Film med Helle Virkner