Styrmand Karlsen (1958).
Dirch, jeg elsker dig.
Styrmand Karlsen (1958).

Dirch og Ove: Et magisk makkerpar

Dirch Passer havde en række filmpartnere i sin 32 år lange karriere foran kameraet: Kjeld Petersen, Ghita Nørby, Judy Gringer, Poul Reichhardt, Willy Rathnov, Preben Kaas, Jørgen Ryg, Daimi og mange flere. Det mest frugtbare makkerskab var dog samspillet med Ove Sprogøe. Hele 47 film nåede Dirch og Ove at spille sammen i, og hvis ikke det var for Ove, havde Dirch måske aldrig taget springet til at blive skuespiller.

Dirch og Oves første møde

I 1946 stifter Ove Sprogøe bekendtskab med den syv år yngre Dirch Passer for første gang. Ove har året forinden fået sit gennembrud som skuespiller i rollen som Nikolaj i Nøddebo Præstegaard på Folketeateret, mens Dirch kun har spillet små biroller på scenen. De møder hinanden foran Alléescenen på Frederiksberg (nu Betty Nansen teatret), og Dirch betror Ove, at han er begyndt at tvivle på sit potentiale som skuespiller. Dirch mener, han er ”for lang og mærkelig” og overvejer helt at droppe skuespillerdrømmen. Til det svarer Ove: ”Sludder og vrøvl. Selvfølgelig skal du fortsætte, din skøre skid!” Dén opsang falder i god jord hos Dirch, som senere fortæller, at det var Ove Sprogøes fortjeneste, at han ikke lagde drømmen på hylden alligevel. Ove vender Dirchs modløshed til gå-på-mod og hjælper ham også med optagelsesprøven til Frederiksberg Teatres Elevskole, hvor de spiller sammen for allerførste gang – dog uden andet publikum end teatrets optagelsesudvalg. Dirch bliver optaget og året efter får Dirch sin filmdebut i filmen Stjerneskud (1947), men der går syv år fra deres første møde til de finder sammen som makkerpar på det store lærred. Ganske vist medvirker de begge i Dorte (1951) og Rektur 67 Petersen (1952), men her ser man ikke prøver på deres samspil.

Der kommer altid en sporvogn og en pige til!

Det er Ib Schønberg, der foreslår John Olsen fra Saga Studierne at sætte Dirch og Ove sammen, og hurtigt bliver de en af sjoveste og mest elskede filmduoer. Dirch og Ove får deres debut som magisk makkerpar i Ved Kongelunden (1953), hvor de synger “Der kommer altid en sporvogn og en pige til.” Ove, som normalt er svær at hyle ud af den under optagelser, må gentagne gange klaske sig på lårene af grin, når Dirch improviserer. Efter den film bliver Dirch og Ove et magisk makkerpar og deres indbyrdes timing gør sig i de kommende år gældende i I Kongens klæ’r (1954)Det var på Rundetårn (1955), Færgekroen (1956), Tag til marked i Fjordby (1957) og Styrmand Karlsen (1958). Dirch og Ove spiller sammen i minimum én film hvert år helt frem til 1970. Det er endda på tale, at de skal genindspille Fy og Bi-filmene, som var populære i 20’erne, men det bliver ved tanken. Da Dirch og Ove er på deres højeste, bliver Ove ofte spurgt, om det ikke er kedeligt, at være Dirchs makker, når Dirch får al opmærksomheden, men Ove nyder det, og ser sine roller som et nødvendigt modspil til Dirch. Han bakkes op af Ghita Nørby, der i et interview med Dansk Filmskat om Dirch og Ove fortæller: “Hvis ikke du har en til at lægge bolden rigtigt, så kan der ikke være en målskytte. Den der lægger bolden er lige så vigtig, som den der skyder i mål. Det er det rigtige partnerskab.”

Ove erklærer sin kærlighed til Dirch

Ove Sprogøe er med på den værste med Dirch foran kameraet, men efter optagelserne er Ove en afholden mand, og når Dirch tager i byen, tager Ove hjem til sin elskede familie. Ove holder dog meget af Dirch og er ikke bleg for også at vise sine følelser over for ham. I de breve, som de to udveksler, runder Ove ofte af med et “Jeg elsker dig.”. Selvom Dirch værdsætter Oves hengivenhed, er det alligevel en genert Dirch, der tager imod. Under en middag på Restaurant Nybo i begyndelsen af 1970’erne, har Ove bestilt en lagkage til Dirch med teksten: ”Jeg elsker dig”. Ifølge Jakob W. Jensens biografi om Ove Sprogøe begynder begge skuespillere at græde, da de ser den. Ove græder af ren og skær glæde, mens Dirch fælder en tåre af flovhed over den opmærksomhed, kærlighedserklæringen påkalder sig.

 

Læs mere:
Jacob Wendt Jensen: Ove Sprogøe. 2010.
Ole Sønnichsen: Dirch Passer. 2009.
Ghita Nørby i interview med Dansk Filmskat. 2014.

 

Kopier link

Kort link til denne artikel

Dirch og Ove