Barbara (1997). Foto: Mikael Silkeberg, Åke Ottosson & Torben Stroyer
Barbara (1997). Foto: Mikael Silkeberg, Åke Ottosson & Torben Stroyer

20-året for Nils Malmros’ storfilm Barbara fejret på Færøerne

Holdet bag en af Danmarks største produktioner gennem tiden blev torsdag aften genforenet i Torshavn til en jubilæumsvisning af den ny-restaurerede film.

Nils Malmros’ filmatisering af Jørgen-Frantz Jacobsens roman ”Barbara” var med sit budget på 37,6 mio. langt den dyreste produktion dansk film havde set på daværende tidspunkt. Efter premieren i 1997 høstede den da også hele fire Robert-priser og en Bodil og solgte over 386.000 biografbilletter alene i Danmark.

I anledning af Barbaras 20-års jubilæum blev filmholdet torsdag aften den 28. september genforenet i Torshavn for at se den ny-restaurerede film i de smukke omgivelser, hvor filmen i sin tid blev til. Til stede var bl.a. Lars Simonsen, Peter Reichhardt, Helene Egelund og Nils Malmros, og for instruktøren var der ingen bedre måde at fejre jubilæet på end i de smukke omgivelser på Færøerne, hvor filmen blev til og sammen med holdet, der var med til at skabe filmen:

“På slutteksterne til Barbara står der ’Tak til 371 statister’. Det siger noget om, hvor omfattende en produktion det var, og at den involverede hele det færøske samfund. De mandlige statister havde endda anlagt sig store fuldskæg,” siger Nils Malmros.

Slap fantasien løs

Barbara var den første film, hvor Nils Malmros klippede navlestrengen til Aarhus og tog udgangspunkt i noget andet end sit eget liv:

”Mit filmiske værk i snart 50 år har handlet om mig selv. Kun én gang har jeg sluppet fantasien løs. Derved virkeliggjorde jeg en drøm, jeg har haft siden jeg som 17-årig læste om den forførende præsteenke. Først ved at lave filmen kunne jeg komme til at besidde hende,” siger Nils Malmros.

Selvom Malmros slap fantasien løs, var intet overladt til tilfældighederne. Hele den gamle bydel af Torshavn, ”Tinganes”, blev omdannet til filmkulisse med græs på alle tagene, mudder på asfalten og sorte skodder for alle vinduer, så ingen kunne være i tvivl om, at filmen foregik i 1700-tallet. 15 meter oppe i luften, var der også turbiner så brandvæsenet kunne dække området med regnvejr.

Klassisk kærlighedshistorie

For Nils Malmros er der da heller ingen tvivl om, at filmen, som fik støtte fra både Danmark, Sverige og Norge, fortsat er seværdig i dag:

”Barbara rummer essensen i de store klassiske kærlighedshistorier og udspiller sig i en overvældende natur. Samtidig har filmen fortsat et storslået filmisk udtryk, fremragende skuespilpræstationer og en bevægende klassisk musikside.”

Nordisk Film har netop udgivet en nyrestaureret version af filmen, så den kan opleves i bedre kvalitet end nogensinde før.

Relaterede film