Det gule palæ, Olsen Banden på sporet (1975). Foto: Rolf Konow
Det gule palæ, Olsen Banden på sporet (1975). Foto: Rolf Konow

Det Gule Palæ er reddet

Den gamle kommandopost, Det Gule Palæ, som spiller en fremtrædende rolle i filmen Olsen Banden på sporet, undgår nedrivning med en hjælpende hånd fra A.P. Møller fonden.

“Skidegodt, Egon!” Sådan lød jubelråbet fra over 500 Olsen Banden-fans i Palads-biografen lørdag formiddag i København. De havde sat sig til rette med formiddagskaffe og popcorn for at fejre 40-års jubilæet for den syvende film med Egon, Benny og Kjeld, og det blev en endnu festligere dag end forventet. Olsen Banden-fanklubben trådte nemlig på scenen inden filmvisningen og afslørede, at deres geniale plane om at bevare Det Gule Palæ er lykkes.

Det bliver en historisk begivenhed for både danske og tyske Olsen Banden-fans, fortæller Olsen Banden-fanklubbens formand, Rune Holm Clausen. Fanklubben har modtaget stor opbakning om projektet og Morten Grunwald, Ove Verner Hansen, Jes Holtsø og Nordisk Film har alle været særdeles positive, lyder det fra fanklubben.

Fra København til Gedser

A.P. Møller Fonden har doneret én million kroner til at få flyttet Det Gule Palæ fra København til Gedser Remise, og dermed er man snublende tæt på at nå budgettet på 1,3 millioner. I forvejen havde den danske og tyske fanklub ved fælles hjælp samlet 75.000 kr. sammen til at redde det gamle kontroltårn, og selvom formanden for Olsen Banden-fanklubben lover at flytningen bliver en realitet, minder han om, at der stadig er brug for økonomisk støtte for at komme helt i mål.

Banedanmark gav oprindeligt Olsen Banden-fanklubben ét år til at flytte bygningen. Den frist stod til at udløbe ved udgangen af 2015, men da bygningen tidligst kan flyttes i 2016, har Banedanmark forlænget fristen med endnu et år. Planen er nu, at tårnet skal flyttes i sommeren 2016, og de næste måneder skal gå med detaljeret planlægning og byggemøder. De tekniske detaljer skal helt på plads, inden tårnet løftes ned på en blokvogn, køres gennem byen og ned til havnen, hvor en pram ligger klar til at sejle bygningen helt til Gedser.

Olsen Banden-minimuseum

Gedser Remise er velvagt som lokation, fordi det også vil give tyske Olsen Banden-fans nem adgang til Det Gule Palæ. Her er der planer om at renovere tårnet og gøre dansk filmskat-klenodiet til et lille minimuseum. Bygningens indre er meget forfaldent, men ifølge DSB er selve bygningen i god stand.

Arkitekt og rådgiver på projektet Thomas Brogren siger: “Når man arbejder med gamle bevaringsværdige bygninger, handler det ikke blot om de smukke gamle detaljer – men i lige så høj grad om de kulturelle værdier og om at finde en ny anvendelse og nye løsninger, der kan føre bygningen ind i vores tid på en god måde. Projektet er teknisk vanskeligt, men det kan lykkes fordi bygherren, myndighederne, rådgivere, teknisk specialister og håndværkerne arbejder tæt sammen om at finde den bedste måde at gøre det på. I vores arbejde er det målet, at bygningen skal flyttes, indrettes og have nye installationer, uden at den mister sin helt særlige charme og betydning.”

Bevaringen af Det Gule Palæ er et godt eksempel på, at de danske filmklassikere og specielt Olsen Banden har en helt særlig plads i danskernes hjerte. Brodersen og Godtfredsen, som er de to funktionærer, der bestyrer kommandotårnet i Olsen Banden på sporet, ville uden tvivl sætte kaffen over og lune smørkagen, nu hvor der er bragt orden i tingene.

Relaterede film