Helle for Helene (1959). Foto: Jørgen Skov
Helle for Helene (1959). Foto: Jørgen Skov

Helle for Helene får repremiere

Den stjernebesatte komedie Helle for Helene har nærmest ikke været til at få fat på siden premieren i 1959, men nu udgiver Nordisk Film klassikeren i en ny-restaureret udgave på Dansk Filmskat.

Dansk filmhistorie lever i bedste velgående på den digitale filmtjeneste Dansk Filmskat, og det får Nordisk Film til at give repremiere til filmperlen Helle for Helene. Filmen har ikke været ude på DVD, men fra den 10. juni 2016 kan den ses eksklusivt på Dansk Filmskat i HD-kvalitet.

Forvekslet filmstjerne

”Handlingen er højst usædvanlig, selv om dens hovedpersoner er ganske almindelige dagligdags mennesker.” Sådan blev Helle for Helene præsenteret i filmprogrammet for 57 år siden. Filmen er en let og charmerende forvekslingskomedie produceret af Erik Balling og instrueret af Gabriel Axel, som også står bag så forskellige film som Babettes gæstebud og Familien Gyldenkål. De tre film har dog det til fælles, at dets hovedkarakterer må gebærde sig i uvante omgivelser; en Hollywood-stjerne i Danmark, en fransk chefkok i det mørke Jylland og en familie på randen af fallit i det bedre borgerskab.

De fleste vil huske Birgitte Price som den dydige og pligtopfyldende Søs i Far til fire-filmene, men her spiller hun den unge tandlægefrue Helene, der efter et biluheld forvandles til en feteret og forførende Hollywood-stjerne. Poul Reichhardt spiller tandlægen, som må afvige fra sin seriøse karriereplan for at vinde sin kone tilbage. Så rollerne er pudsigt nok byttet om i forhold til Far til fire, hvor Søs netop var ulykkeligt forelsket i filmstjernen Poul Reichhardt.

Filmen giver også mulighed for at opleve Kjeld Petersens rablende komik som den vanvittige sindssygelæge Dr. Smith, der for alt i verden ikke vil vække Helene fra sin hypnosetilstand.

Nattens sidste cigaret

Helle for Helene var en af de første spillefilm, Bent Fabricius-Bjerre komponerede musik til, og allerede dengang havde han sans for ørehængende melodier. Birgitte Price tryllebinder alle – inklusiv de to bejlere – med sangen Nattens sidste cigaret, som siden da har været en af de mest populære hits fra filmskatten.

Relaterede film