Olsen Banden i Jylland (1971). Foto: Rolf Konow
Jeg har IKKE sagt værsgo!
Olsen Banden i Jylland (1971). Foto: Rolf Konow

Granatkaos i bunker

Egon, Benny, Kjeld, Yvonne og Børge rejser hele vejen til Jylland for at finde en begravet naziskat i en gammel tyskerbunker fra 2. verdenskrig. Selvom det hele er timet og tilrettelagt, byder turen på mange forhindringer. Banden skal traske op og ned ad Vesterhavets kyst for overhovedet at finde frem til bunkeren, og da de endelig finder den, er skatten ikke så nem at få fat på, som de havde håbet på.

Optagelserne til filmen gik heller ikke helt uden problemer. I den centrale scene, hvor Olsen Banden forsøger at komme forbi den sidste mur ind til skatten, løber en kæmpe granat løbsk i en bane i loftet af bunkeren. Det hele er ellers nøje planlagt af scenograf og manuskriptforfatter, Henning Bahs. Han har fået konstrueret en attrap, som ligner de tyske granater på en prik, og arrangeret at granaten kan køre i et kædesystem via fjernbetjening. Timingen er altafgørende i scenen, og instruktør Erik Balling og Henning Bahs kommunikerer med hinanden via walkie-talkie.

Desværre er radiosignalet i den massive bunker ikke godt, så hverken fjernbetjeningen eller walkie-talkies virker optimalt. Derfor kan Bahs ikke styre granaten, som umotiveret kommer kørende ind i billedet, selvom den slet ikke burde bevæge sig. “Jeg har IKKE sagt værsgo!” råber Balling ind i walkie-talkien, så det giver genlyd i bunkeren. Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard må hele tiden kigge sig over skulderen for at holde øje med, om den løbske granat, lige pludselig kommer farende. Og når Balling endelig vil have granaten i spil, vil den ikke røre sig ud af flækken.

Bahs og teknikkerne prøver i adskille dage at få granaten til at makke ret, men de må til sidst give op. I stedet optager de alt det, de kan, i tre forskellige bunkere ved Hanstholm og vender derefter snuden mod Valby. Her bygger man en bunker op som en kulisse på Nordisk Films scene 4 i stedet. Under scene 4 er der en 3 meter dyb grav (10 meter lang og 4 meter bred). Oprindeligt er den gravet så man kan filme i to etager med trapper, der går ned i gulvet og lignende.

Scene 4 bliver filmens redning – filmholdet river noget af gulvet op og fylder vand i graven. Bunkerens indre, hvor Egon og Benny forsøger at bore sig vej ind til skatten, er altså rekonstrueret af masonitplader og puds, og vandhullet ved Vesterhavet, som Egon iført dykkerdragt hopper ned i, er i virkeligheden en vandgrav i Valby. Bunkerscenen giver Balling og Bahs blod på tanden, og i de 11 efterfølgende Olsen Banden-film leger Balling og Bahs adskillige gange med stort anlagte kulisseoptagelser og special effects.

 

Kilde: Poul Arnedal, Nordisk Film i 100 år, 2006.

 

Relaterede film