Foto: Rolf Konow
Ove brød sig ikke om stand-ins
Foto: Rolf Konow

Sprogøe i livsfarligt stunt

I gennem de 14 Olsen Banden-film er Egon Olsen blevet udsat for lidt af hvert. Ingen danske filmhelte har fået så mange gok i nødden som Egon, og hver gang de egentlige skurke forsøger at komme ham til livs, er det som regel på opfindsom vis. Egon har bl.a. været tæt på at falde i et syrebad, at blive knust i en stenknuser og at blive skubbet ned fra Rådhustårnet i København. Hver gang bliver han dog reddet i sidste øjeblik af Kjeld og Benny.

Mange af disse scener ville under normale omstændigheder kræve en stuntmand, men Ove Sprogøe insisterede altid på at udføre sine stunts selv for at gøre scenerne så realistiske som muligt. Erik Balling: ”Ove brød sig ikke om stand-ins, og det er da også sandt, at man næsten altid kan ane, at det ikke er den rigtige person i filmen. Ove er et af det mest pligtopfyldende mennesker, jeg har mødt, og så har han evnen til at begejstres, og han ville jo bare gøre det så godt som muligt.” I Olsen Bandens Sidste Bedrifter var Oves mod dog tæt på at koste ham livet, og filmen kunne være blevet de sidste bedrifter for Olsen Banden, hvis ikke instruktøren Erik Balling havde grebet ind. ”Som skuespiller vil man jo gerne gøre alting selv, og jeg tænkte, at det kunne være, der kom et eller andet skægt ud af det, som kunne gøre resultatet en smule bedre,” har Ove siden hen fortalt.

I filmen er Egon som sædvanlig blevet fanget af Bøffen (spillet af Ove Verner Hansen), og Balling og Bahs har udtænkt endnu en snedig måde for Bøffen at tage livet af Egon på: Egon støbes fast i en træbalje med cement og med en kran vil Bøffen sænke Egon i havnen. Scenen er forberedt ned til mindste detalje. Ove får lov at stå i baljen, når den hejses ud over vandet, og når baljen sænkes ned i vandet, skal en Egon Olsen-dukke overtage hans plads. Det er Ove dog ikke tilfreds med – han vil selv stå i baljen, når den sænkes ned i vandet, og han bliver ved med at tigge Balling om at få lov. Balling er tæt på at give Ove sin vilje, men fordi Ove ikke kan svømme, ender Balling alligevel med at holde fast i den oprindelige plan.

Optagelserne går i gang, og hele produktionsholdet gør klar til at se kranen sænke baljen med dukken ned i vandet. Men da baljen rammer vandet, flyder den på vandoverfladen i stedet for at synke, og kranen fortsætter med høj fart ned i hovedet på dukken, som pulveriseres. Alle er i chok over episoden med tanke på, at det kunne have været Ove i den balje, og først da Ove tørt konstaterer: ”Nå, men så havde det jo været farvel og tak,” ånder alle lettet op. Scenen med dukken kommer dog i kassen i andet forsøg, og når Egon senere hejses op af vandet, er det igen Ove selv i baljen, der smider skideballer af sted fra sin kneblede mund.

Kilder:

Jacob Wendt Jensen, Ove Sprogøe – En Biografi, 2010.
Ib Lindberg, Samtale med Erik Balling, 1974.

 

Ove Sprogøe