Jess Holtsø i Yvonnes stue. Foto: Viborg Museum
Jess Holtsø i Yvonnes stue. Foto: Viborg Museum

Tilbage i Yvonnes stue

Morten Grunwald og Jess Holtsø var i vante rammer, da de åbnede Olsen Banden-udstillingen på Viborg Museum.

De to første film om Olsen Banden var ingen store succeser. Tværtimod var anmeldelserne lunkne og publikumstallene middelmådige. Det fortalte tidligere produktionsleder på Olsen Banden-filmene Bo Christensen fra talerstolen, da han torsdag aften var med til at indvie udstillingen om den folkekære forbrydertrio. Men da Erik Balling og Henning Bahs i den tredje film sendte Olsen Banden på jagt efter guldbarer i tyskerbunkere ved Vesterhavet, fandt filmene sin  form. Selvom banden måtte nøjes med falske pengesedler som gevinst, så Olsen Bandens fremtid lys ud.

I intet manuskript stod det dog, at Olsen Banden 45 år senere skulle vende tilbage til Jylland. Denne gang ikke blot som småkriminelle, men også som folkehelte og symbol på den lille mands eviggyldige kamp mod overmagten. Det scenarie er blevet til virkelighed i Viborg, efter at Kunsthalle Rostock i efteråret 2015 med stor succes satte Olsen Banden i glas og ramme. Med hjælp fra Nordisk Film og Kunsthalle Rostock har Viborg Museum skabt deres egen, danske udstilling, hvor man kan genopleve og lade sig opsluge af Olsen Bandens univers.

Se flere billeder fra åbningen af udstillingen på Facebook.

Underholdning for alle millionerne

Filmene er blevet nærstuderet og med ekspertise fra Magnus Magnusson, som var rekvisitør på alle 14 Olsen Banden-film, er det lykkedes Viborg Museum at genskabe de livagtige og velkendte kulisser fra filmene. I Yvonnes stue står tre tomme ølflasker, som havde Egon, Benny og Kjeld netop forladt stuen for at føre endnu en plan ud i livet, og når man træder ind på politikontoret kan man levende forestille sig Axel Strøbye blive drevet til vanvid i rollen som kriminalassistent Jensen. Museet har også samlet alle de genstande, der medvirker i Egons geniale planer – på nær en fuld nordmand – og i museumshaven nyder en rusten Chevrolet Bel Air fra 1959 sin plads i spotlyset.

Hvis man er Olsen Banden-fan er det bare om at komme af sted. Der er underholdning og genkendelsesglæde for alle millionerne. Derfor kunne Morten Grunwald også uden betænkeligheder åbne udstillingen med et “Skidegodt”.

Udstillingen kan opleves fra den 18. marts til den 14. august 2016 på Viborg Museum.

Få mere information om udstillingen “Skidegodt, Egon – Olsen Banden på museum”

 

Relaterede film