DFI / Billedarkivet
Datidens Brad Pitt
DFI / Billedarkivet

Dansk stumfilmsstjerne blev verdenskendt

Når vi i dag taler om internationale stjerner, er det Hollywood-skuespillere som Brad Pitt, Leonardo DiCaprio og George Clooney som bliver nævnt. Men i 1910’erne var det en dansk stumfilmsstjerne, der verden rundt fik kvindehjerter til at banke. På dette tidspunkt gør skuespillerkometen Valdemar Psilander sig nemlig bemærket hos Nordisk Film, og i takt med at filmselskabet vokser til at blive det næststørste i verden, bliver Psilander en verdenskendt stumfilmsstjerne.

Valdemar Psilanders skuespillerkarriere ser lovende ud med international anerkendelse, filmroller på stribe og en voksende bankbog. Han tager 50 kroner per optagedag – et uhørt højt beløb på dette tidspunkt – og hans navn er på plakaten i omkring 84 film i perioden fra 1911 til 1917. Normalt fik skuespillere kun omkring 350 kr. per film. Fra 1915 får Psilander 100.000 kr. i årsløn.

Mystisk død
Selvom fremtiden tegner lyst for Valdemar Psilander, slutter hans karriere brat. En tidlig morgen den 6. marts 1917, finder natportieren Psilander død på sit værelse på Hotel Bristol i København – kun 32 år gammel! Psilander har blod klistret til sin tinding, og han har indtaget 3 stærkt smertelindrede piller. Det giver ikke noget klart billede af, hvad der egentlig er hændt, men ifølge Arnold Hendings biografi om stjernen er der sket følgende: “Psilander havde åbenbart været henne ved telefonen for at hidkalde hjælp, og er formentlig blevet så svimmel i det samme, at han er styrtet om og har derved stødt hovedet mod den skarpe skrivebordskant.” Den rystelse, som slaget mod skrivebordskanten har forårsaget, skulle derefter have ført til hjerneblødning med hjertestop til følge.

Psilander var i økonomiske problemer efter at have brudt med Nordisk Film for at starte sit eget selskab “Psilander-film”, og ved hans død står der kun sølle 10 kr. på hans bankbog. Der hersker derfor stadig tvivl, om hvorvidt hans død var et uheld med for stærke piller, eller om der var tale om et selvmordsforsøg, som han fortrød og derfor ville ringe efter hjælp. Nordisk Films grundlægger, Ole Olsen, var af den opfattelse, at offentligheden ville tolke det som et selvmord. Efter sigende opdigtede Olsen derfor en historie om, at Psilander blev skudt af en jaloux fan i et trekantsdrama. Historien er mundtligt overleveret siden 1917, og det gør den næppe mere sand. Det er dog sikkert, at Psilanders mystiske død var med til at øge hans popularitet. Filmen Klovnen, som først premierede efter Psilanders død, blev også hans største succes.

Valdemar Psilander