Dansen med Regitze (1989). Foto: Rolf Konow
Min alder er min værdi
Dansen med Regitze (1989). Foto: Rolf Konow

Tillykke: Ghita Nørby 80 år

Sammen med Danmarks filmdronning ser vi tilbage på dengang hendes karriere begyndte.

Ghita Nørby medvirker i sin første film allerede som 21-årig, da hun spiller Helle i Ung Leg (1956), men faktisk er hun tæt på at få sin debut på det store lærred allerede fire år tidligere. I 1952 ser Ghita et opslag i avisen, hvor Erik Balling søger en ung pige til at spille den ene titelrolle i filmen Adam og Eva, og hun tænker straks: “Det må være mig.” Så den 17-årige Ghita, som på dette tidspunkt blot er gymnasieelev, bliver kørt til optagelsesprøve hos Nordisk Film i Valby, hvor Ballings kone, Christa, står klar til at sminke hende. Louis Miehe-Renard skal spille Adam i filmen, så prøvefilmningen foregår i samspil med ham. Ghita går friskt til sagen, som hun gør det gennem hele sin karriere, men får desværre ikke overbevist Balling om, at hun skal have rollen. Flere år senere fortæller Balling, at de altså ikke ville filme ‘børnehavebørn’, og at rollen som den indadvendte Eva ikke passede til den lattermilde Ghita.

At hun ikke får rollen hos Nordisk Film slår dog langt fra Ghita Nørby ud, og i 1955 bliver hun uddannet fra Det Kongelige Teaters elevskole. Danskerne tager hurtigt den unge skuespillerinde til sig, og de første fem år som filmskuespiller medvirker Ghita i ikke mindre end 20 film! Hun tænker ikke selv så meget over det, men nyder at være med: “Jeg var bare en, der skulle tie stille og lære. Det befandt jeg mig mægtig godt i,” siger hun i et interview med Dansk Filmskat. “Dengang var vi naive, og vi have mægtig godt humør.” Foruden Ung Leg omfatter hendes første film: Bundfald (1957), Skovridergaarden (1957), Det Lille Hotel (1958), Styrmand Karlsen (1958) og Vagabonderne på Bakkegaarden (1958).

10 år og 20 film efter sin første optagelsesprøve på Nordisk Film vender Ghita tilbage til studierne i Valby, og nu hvor Ghita er blevet modnet og ikke længere er et ‘barn’, vil Balling gerne have hende til at spille den yngste af tre døtre i det komiske kostumedrama Den Kære Familie (1962). Den stjernespækkede film får stor succes.

I dag er Ghita Nørby 80 år, og hun mindes med glæde sin første tid som skuespillerinde, hvor hun altid spillede den søde og livsglade pige, men hun ønsker sig ikke at være 21 igen: ”Jeg er de rynker, jeg er, og det ansigt, jeg altid har haft, og det vil jeg ikke lave om på, for jeg synes, det er min værdi.” Ghita Nørby har været en del af dansk film i syv årtier.

Film med Ghita Nørby