Jesper Langberg og Malene Schwartz i Tre Små Piger (1966). Foto: Per Stæhr
Jesper Langberg og Malene Schwartz i Tre Små Piger (1966). Foto: Per Stæhr

Tillykke: Malene Schwartz fylder 80

Malene Schwartz er meget mere end Maude. En af Danmarks største skuespillerinder runder 80 år, og i den anledning udpeger hun tre af sine egne favoritfilm.

Så snart Malene Schwartzs navn nævnes tænker vi straks på Maude Varnæs fra den evigt populære TV-serie Matador. Hendes karriere og talent strækker sig dog langt ud over de 24 kapitler om Korsbæk. Allerede som 19-årig debuterede Malene Schwartz på Allé-Scenen (i dag Betty Nansen Teatret) og efter 60 år på scenen, bag scenen og foran kameraet, ser hun stadig fremad mod nye oplevelser. Vi har lokket hende til at skue bagud og fortælle om tre af sine muntre roller på film.

Tre små piger (1966). Foto: Per Stæhr

Tre små piger

Ebbe Langberg instruerede en af sine bedste film og nok en af de mest vellykkede danske operettefilm i 1966. I den farvestrålende og muntre Tre små Piger spiller Malene Schwartz den ene af tre unge komtesser, der finder deres udkårne, men må kæmpe for sagen. Malene Schwartz har kun gode minder om filmen:

”Det var en sød, charmerende fortælling med Daimi og Susse Wold og en sjov film at medvirke i. Jeg har altid været glad for at synge, og jeg har jo også spillet med i musicals som f.eks. My Fair Lady.”

Malene Schwartz spillede med stor succes hovedrollen som blomsterpigen Eliza over for Frits Helmuth som Professor Higgins i musicalen My fair lady på Det Ny Scala. I Tre små piger, som blev optaget i studierne på Nordisk Film, var det en anden dygtig skuespiller, Malene Schwartz fik glæden af at synge i kor med:

”Det var en af de få gange, jeg spillede sammen med Jesper Langberg. Vi havde det så fint sammen, og det har undret Jesper og mig, at vi ikke fik lov at spille mere sammen på film og teater. Først for nogle år siden fik vi muligheden igen i en forestilling, der hed Kærestebreve på Folketeatret.”

Den rige enke (1962). Foto: Gustav Mandal

Den rige enke

I filmatiseringen af Johanne Korchs roman, spiller Malene Schwartz datteren til den rige enke. Rollen som godsejerdatter/komtesse nåede hun at blive mere end velkendt med i løbet af sin filmkarriere.

”Det var en dejlig tid. Vi boede nede i Svendborg, hvor mange af scenerne blev optaget. Jeg kan huske, at jeg på det tidspunkt var blevet fast engageret ved Det Kongelige Teater, kun 26 år gammel, og det var meget usædvanlig i så ung en alder, når man ikke havde gået på elevskolen.”

Ved Det Kongelige Teater så nogen ned på hendes roller som yndig komtesse, men hun fik siden hen bevist sig selv og mere til på flere af de største scener i Danmark. I 1980 indledte hun et nyt kapitel i sin karriere som teaterchef sammen med Lone Hertz på først Bristol Teatret og siden hen Aveny-Teatret.

Frøken Nitouche (1963). Foto: Ole Lytken

Frøken Nitouche

En af de mest elskede film i dansk filmhistorie er uden tvivl Frøken Nitouche, og den er også en favorit hos Malene Schwartz:

”Der er mange der synes, at Frøken Nitouche er en yndig film, og det forstår jeg godt. Dirch Passer er sød og Lone Hertz snu. Det sjove for mig var, at jeg synger min egen sang, og så gav det mig mulighed for at spille sammen med de to store operette-stjerner, Hans Kurt og Else Marie Hansen. Else Marie kom jeg til at kende vældig godt.”

Hvilken film synes du er Malene Schwartzs bedste? Giv dit bud på Dansk Filmskats Facebook-side

 

 

Relaterede film