Foto: Gerhard Pedersen
Et sikkert julehit
Foto: Gerhard Pedersen

Nu har vi jul igen

Det er ingen hemmelighed, at biografer som regel har travlt i julemåneden, hvor folk strømmer ind for at se de nye film på det store lærred. Før i tiden var det dog ikke kun premierefilm, som trak folk i biografen i december. George Schnéevoigts version af Nøddebo Præstegaard er fra dens premiere i 1934 så populær, at den vises i biograferne år efter år op til jul, og mange genser den hvert år for at komme i julestemning. I 1948 sender Danmarks Radio TV for første gang, men de viser kun sjældent spillefilm, så Nøddebo Præstegaard, Jul i den Gamle Købmandsgaard (1951) og Far til Fire i Byen (1956) er hver jul et lige så sikkert hit i biografen som Disneys juleshow er på TV.

I løbet af 60’erne udfordres filmproduktioner af, at flere og flere danske hjem får TV i stuerne, og at DR også begynder at fokusere på underholdning. Det bliver derfor lidt sværere at få folk op af sofaen og ind i biograferne for at se film. Juleklassikerne får dog stadig re-premiere hvert år, og det har produceren Henrik Sandberg for længst opfanget. Sandberg har stået bag film som Soldaterkammerater, Pigen og Pressefotografen og Flådens Friske Fyre. I 1968 er han godt i gang med at planlægge en ny film kaldet Dyrlægens Plejebørn med Dirch Passer og Winnie Mortensen i de to hovedroller. På rollelisten er også Ove Sprogøe, Judy Gringer, Axel Strøbye, Lone Hertz og Karl Stegger.


Opskriften på jul

Henrik Sandberg misunder den succes Nøddebo Præstegaard og de andre juleklassikere har år efter år, og derfor får han sammen med instruktøren Carl Ottosen den idé at tilføje en julescene i slutningen af manuskriptet til Dyrlægens Plejebørn, hvor de alle skal danse om juletræ. Der bliver også plads til sangen Julesne Julesne, som er bygget op efter samme opskrift som sangen Jeg har så mange mange, der figurerer tidligere filmen. Winnie er i sangen om julesne igen på tur med Dirch, men hvor de i den første sang kører i bil, kører de nu i kane omgivet af sne, rensdyr og nisselignende samere (lappere).

At mikse lidt juleri ind i Dyrlægens Plejebørn gør den til et sikkert julehit. Filmen får premiere den 29. november 1968 og de følgende år sættes den igen på plakaten ved juletid med stor succes. For at filmen både kan fungere ved juletid og uden for vintersæsonen laves der to forskellige versioner af filmplakaten. Den ene viser et grønt landskab og Dirch og Winnie i en rød bil, mens den anden filmplakat viser et snedækket landskab og Dirch og Winnie i en kane trukket af et rensdyr. VHS-bånd kommer først på banen cirka 10 år efter, men så er det også slut med den julefidus, for nu kan folk selv købe julefilm med hjem og gense dem, hver gang det er jul.

Se klip fra juleaften i Dyrlægens Plejebørn
Kilde: Tak til Henrik Sandbergs søn, Anders Sandberg, for at fortælle historien.

Relaterede film