Nu skal Olsen Banden på Museum. Foto: Gerhard Pedersen
Nu skal Olsen Banden på Museum. Foto: Gerhard Pedersen

Oplev Olsen Banden på museum

Rækken af Olsen Banden-film sluttede endeligt i 1998, men der er fortsat stor interesse for forbrydertrioen. Derfor skal Olsen Bandens univers udstilles på museum.

Da Erik Balling og Henning Bahs i 1968 sad og tastede løs i hver deres skrivemaskine for at blive færdig med manuskriptet til den første film om Olsen Banden, havde de næppe forestillet sig, at de karakterer og det univers, de var i gang med at skabe, skulle udstilles som folkelig filmkunst på museum omkring 50 år efter. Det bliver dog til virkelighed i Viborg, hvor man fra 18. marts kan opleve Olsen Banden på museum.

Viborg Museum ønsker at skabe oplevelsen af at træde ind i en Olsen Banden-film. Indledningsvis bliver man –  ligesom Egon – løsladt fra Vridsløselille. Dernæst træder filmens hovedskurk, der som regel hedder Hallandsen eller Holm-Hansen, frem, og det kommende kups økonomiske potentiale røbes. Herefter bevæger man sig ind i Yvonne og Kjelds stue, hen til spisebordet, hvor deltaljerne i kuppet planlægges, herefter videre til småtingsafdelingen, bestående af de mange besynderlige genstande, der udgør elementerne i Egons geniale plan: pruttepuder, nullermænd, småpenge, gamle oste og tomme Tuborg-flasker, billeder af kongefamilien, gamle sømandsfrakker og alverdens andre mærkværdigheder.

Næste stop er selve kuppet, efterfulgt af Bøffens obligatoriske tilfangetagelse af Egon, en heftig biljagt gennem 70’ernes København og den lige så obligatoriske tilbagevenden til Vridsløselille. Som et ekstra element kan man i museets gård tage et nærmere kig på Bennys gamle skrammelkasse, en Chevrolet Bel Air af ubestemmelig kulør.

Yvonnes gardiner efterlyses

Udstillingen indeholder efter aftale med Nordisk Film en lang række autentiske klenodier fra de folkekære film. Den geniale plan er således på plads for Viborg Museum, men for at det hele kan gå op i en højere enhed, har de brug for endnu flere artefakter fra filmene.

”Vi vil gerne opbygge et univers, der er så tro mod filmenes som overhovedet muligt. Og Yvonnes stue er jo ikke den rigtige, hvis ikke gardinerne har den rigtige orange nuance. Måske er der nogen, der ligger inde med dem. Nogen, der har haft tilknytning til Nordisk Film, eller har arvet sådanne kulturhistoriske genstande fra et familiemedlem. I så fald hører vi meget gerne fra dem,” siger siger Formidlingsinspektør Rikke Johansen Smidt. Oplysninger vedr. Yvonnes orange gardiner eller andre arefakter fra filmene kan sendes til vibmus@viborg.dk.

Se mere om udstillingen på Viborg Museum

Succes i Tyskland

”Skide godt, Egon” er primært Viborg Museums egen produktion. Udstillingen tager dog afsæt i Kunsthalle Rostocks særudstilling ”Mächtig Gewaltig”, som Bennys berømte replik lyder på tysk. Udstillingen i den tidligere østtyske by havde mere end 20.000 besøgende. Olsen Banden var mindst lige så populær i DDR som i Danmark og var en af de få film fra Vesten, der gik gennem censuren. Censurudøverne beundrede Olsen Bandens evige kamp mod kapitalisterne, mens biografgængerne elskede de tre opfindsomme danskere, som gang på gang tog kampen op med autoriteterne.

Den tyske Olsen Banden-fanklub har lavet denne reportage fra udstillingen på Kunsthal Rostock.

 

Se mere om udstillingen på Kunsthal Rostock

Se NDR’s indslag om udstillingen på Kunsthal Rostock

 

Relaterede film