Kjeld Petersen og Dirch Passer i reklamefilm for lokale bryggerier (ca. 1960)
Blot en enkelt slurk, og man bliver et helt nyt menneske!
Kjeld Petersen og Dirch Passer i reklamefilm for lokale bryggerier (ca. 1960)

Se originale danske reklamefilm

I løbet af 50’erne og 60’erne medvirkede nogle af de største danske skuespillere i reklamefilm, som var lige så opfindsomme og sjove som spillefilmene.

Reklamefilmen har eksisteret næsten lige så længe som spillefilmen. I dag ser vi reklamefilm alle vegne, men før de blev introduceret på nationalt dansk TV i slutningen af 80’erne, var ‘levende reklamer’ forbeholdt biografpublikummet. Dengang var det ofte de samme personer, der producerede både spillefilm og reklamefilm, og det havde en positiv betydning for kvaliteten og filmsproget. Af samme grunde var det også naturligt, at tidens populære skuespillere medvirkede i reklamefilm. Det gjaldt om at underholde biografpublikummet og anbefale produktet effektivt undervejs.

Se de originale reklamefilm her

Klassisk humor fundet frem fra arkiverne

Der er en ganske særlig humor forbundet med danske filmklassikere og klassiske reklamefilm, som kun bliver bedre med tiden. Derfor har vi gravet lidt i Nordisk Films arkiver og fundet de bedste reklamefilm frem. Reklamefilmene giver nogle præcise tidsbilleder, og det er sjovt at se, hvordan man fangede danskernes opmærksomhed i biografmørket for mere end 50 år siden. Dengang kunne man også tillade sig at pynte lidt ekstra på sandheden med et glimt i øjet.

Spis solgryn og bliv stærk

En af de bedste til denne kunst var den tidligere bankmand Erik Dibbern. Han skrev og instruerede nogle af de bedste danske reklamefilm gennem tiden. En af hans første succeser var med Helge Kjærulff-Schmidt i rollen som Vitalius Sørensen der prædiker: “Spis solgryn og bliv stærk”. I 1956 kom Erik Dibbern til Nordisk Film, og her stod han bag reklamefilm for vaskepulver, tandpasta, øl, appelsiner og meget andet. Alle hans reklamefilm er gennemsyret af en nærmest vanvittig humor, som passede perfekt til Dirch Passer, Kjeld Petersen, Preben Kaas, Ove Sprogøe og andre store komikere.

Kellerdirk på slap line

Hvis man i dag vil opleve Dirch Passer og Kjeld Petersens legendariske samspil, er de gamle reklamefilm oplagt at gense, da ‘Kellerdirk’-optrædener i film er begrænset. Dirch Passer og Kjeld Petersen satte også selv pris på samarbejdet med Erik Dibbern, og da han i 1957 vendte hjem fra reklamefilmsfestival i Cannes med fem statuetter i kufferten, stod de klar til at modtage ham i lufthavnen.

Selvom mange af produkterne ikke eksisterer længere, har reklamernes ironiske leg med genren og deres skarpe, humoristiske pointer som “Han vil hellere ha’ en Star” gjort så stort indtryk, at de stadig står klare i dag. Du kan se nogle af de mest mindeværdige gamle reklamefilm som en del af ekstramaterialet på Dansk Filmskat.

Løbende tilføjes flere klassiske reklamefilm til Dansk Filmskat.

Relaterede film